10 ovanliga och vanliga sladdar och kablar och vad de används till

10 ovanliga och vanliga sladdar och kablar och vad de används till

 

Sladdar, kablar, adapters och andra praktiska teknikdelar är något som alla förmodligen har liggandes runt om i huset. Vanliga saker, såsom laddare och omvandlare, använder vi i vårt dagliga liv – men det finns mängder av andra sladdar och adaptrar som vi kanske inte riktigt har för vana att använda. Kanske på grund av att vi inte vet vad de är, eller för att vi inte vet att vi behöver dem.

 

Det finns otroligt många olika sorters teknikdelar som kan vara bra att ha. Många gånger saknar vi sladdar och adaptrar utan att vi ens vet om det. Ett exempel på detta är omvandlare som går från USB-C (alltså ladduttaget på mobiltelefoner) till HDMI – en sladd som gör att vi kan föra över bilden från mobilen till en skärm och titta på film på storbildsskärm även om man bara har en telefon och inte en Chrome Case eller en spelkonsol. Det finns mängder av andra sladdar, vanliga som ovanliga, som kan vara bra att ha och i den här artikeln ska vi lista 10 varianter som ni kanske vet, eller inte vet, vad är och dessutom förklara vad de används till.

 

  1. MiniDisplayPort till DisplayPort

 

Denna del används för att omvandla en minidisplayport till en vanliga displayport, eller till och med en DVI eller en HDMI. Det innebär att man kan omvandla allt som man bara har ett minidisplayport-uttag på, till någonting helt annat. Praktiskt och stöds av ljud- och bildupptagningar upp till 4K!

 

  1. USB-C till HDMI

 

Precis som vi nämnde tidigare finns den här fiffiga prylen, alltså USB-C till HDMI, som omvandlar en USB-C port till en HDMI port. Perfekt för den som vill kunna omvandla sitt mobiluttag till ett HDMI uttag, för att kolla på film eller föra över bilder och dylikt. Den har dessutom stöd för högupplösta upptagningar och är en del som man bara måste ha i hemmet.

 

  1. USB-C till DisplayPort

 

DisplayPort är ett uttag som främst används för att föra över bilder mellan en dator till en skärm. Idag använder vi kanske främst HDMI för detta, men många skärmar har fortfarande DisplayPort och om man inte har en HDMI sladd, kan det vara otroligt bra att istället ha en USB-C sladd som omvandlas till en DisplayPort. Det är otroligt bra att ha om man ska åka iväg och inte vill släpa med sig en lång HDMI sladd eller en ChromeCast för att kunna föra över bilder eller titta på film.

 

  1. 1 HDMI till 2 HDMI-utgångar

 

Okej, den här sladden är kanske relativt självförklarande. Den tar ett HDMI uttag och gör det till två, helt enkelt. Men när kan den vara bra att ha då? Jo, om man har en TV, eller en annan skärm eller konsol, som enbart har ett HDMI uttag. Med den här sladden kan man få två stycken, det är väl hur bra som helst? Används främst när man vill kunna visa samma bild på två olika skärmar, kanske när man vill sända en match på två stycken skärmar för att en inte räcker till.

 

  1. High Speed HDMI-kabel 3D 8K 

 

En HDMI-kabel med high speed? Vad kan det vara bra för? Jo, det är helt enkelt en HDMI-kabel som är lite bättre än vanlig. En pro-version, kan man också säga. Till skillnad från en vanlig HDMI-kabel har denna stöd för bland annat 8K, ARC, Ethernet och 3D – perfekt för den som kan lite mer om teknik och behöver en HDMI-kabel som kan prestera bättre och som stöder fler saker än standarden.

 

  1. USB-C Multiport till LAN

 

Det är här en av de bästa adaptrarna på marknaden, och vi ska berätta varför. Med en sådan här kan man omvandla i princip vad som helst, till vad som helst. Den låter en omvandla en USB-C port till vad som helst oms man behöver. Eller ja, inte vad som helst, men bland annat HDMI och USB. En fiffig pryl som är perfekt att ha med sig om man är osäker på vilka uttag som finns på ett ställe, och vill vara säker på att ens egna enheter kan kopplas upp.

 

  1. USB-C till VGA-adapter

 

För den som är i behov av att kunna föra över bild och ljud av extremt hög kvalitet är det här en bra pryl att införskaffa. Den låter en nämligen omvandla en USB-C port, till en VGA-adapter som ger stöd för bland annat upplösningar i 1920 x 1080 i 60 hz.

 

  1. Lång USB-C till HDMI kabel

 

Vi har redan haft med den här varianten på listan, en sladd som omvandlar en USB-C till en HDMI-kabel, men det som är bra med just den här är att den är lång! Det är bra om man vill kunna använda sin telefon samtidigt som den är inkopplad i HDMI-porten. En uppdatering helt enkelt!

 

  1. Lång Mini DisplayPort till HDMI-kabel 4K

 

Den här sladden gör exakt samma sak som den som vi skriver om här nedan. Den är självförklarande, då den omvandlar mini displayport till HDMI – men! Denna gör det i 4K och är alltså snäppet bättre för den som kanske vill kunna föra över bild i riktigt bra kvalitet.

 

  1. MiniDisplayPort till HDMI-kabel

 

Som vi nämnde ovanför är även dennaär ganska självförklarande – den låter en omvandla en Minidisplayport till en HDMI-kabel helt enkelt. Något som kan vara bra att ha där hemma för många! Men köp den långa med 4K om ni vill ha det bästa.

Oavsett om du vet vad kabeln ska användas till eller inte så finns det många olika varianter av kablar och hur långa kablar man kan använda vid tex kabeldragning av nätverkskabel utomhus varierar. Bäst brukar vara att kontakta ett proffs.

 

10 ovanliga och vanliga sladdar och kablar och vad de används till   Sladdar, kablar, adapters och andra praktiska teknikdelar är något som alla förmodligen har liggandes runt om i huset. Vanliga saker, såsom laddare och omvandlare, använder vi i vårt dagliga liv – men det finns mängder av andra sladdar och adaptrar som vi…